فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1400)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر جمال زاده، مسعود ندافان*، علیرضا بیگی صفحات 1-24

    خاستگاه برخی از ساختارهای قانونی و سیاسی فعلی جمهوری اسلامی ایران به انقلاب مشروطه باز می گردد. پاره ای از مضامین مهم تشکیل دهنده ساختار قانونی و سیاسی کشور ریشه در مشروطه و اندیشه نخبگان آن دوره دارد. ازاین روی مسئله پژوهش حاضر نیز تبیین قانون به عنوان یکی از مهم ترین مفاهیم مشروطه در اندیشه و آراء نخبگان سیاسی آن دوره است. تبیین این مسئله می تواند به فهم درست مفاد بسیاری از قوانین موجود منجر شود، از این حیث اهمیت دارد. ضرورت آن نیز از این حیث است که می تواند به آسیب شناسی بسیاری از ادبیات پژوهشی آن دوره کمک کند. سوال اصلی پژوهش این است که نخبگان دوره مشروطه چه تصویری ذهنی از قانون دارند؟ و سوال فرعی پژوهش اینکه آنان این مفهوم را از چه خاستگاه و منبعی دریافت کرده اند؟ هدف آن نیز کمک به غنای پژوهش در حوزه مضامین مهم مشروطه است. روش ترکیبی توصیفی تحلیلی و مقایسه ای برای نیل به این هدف پژوهش استفاده شده است. یافته کلی پژوهش آن است که با وجود فصل مشترک تکاپوی علما و روشنفکران برای رفع مشکل عقب ماندگی ایران، تصویر ذهنی متفاوت آنان از برساخت مفهوم قانون موجب کنشگری منحصر به فردی شده است. مشروطه خواهان روشنفکر با کاربست اصول انسان محور خواهان عدم دخالت شرع در سیاست بودند. از سوی دیگر تطبیق گرایان با درک هنجارهای جامعه ایرانی درصدد اعمال قوانین غربی با کنش مستقیم مردم در تدوین قوانین و کاهش تعارض با آموزه های اسلامی بودند. در مقابل تطبیق گرایان، روشنفکران تفکیک گرا آموزه های اسلامی را عامل فقدان پیشرفت کشور قلمداد می کردند و قوانین بشری را پیشران توسعه تلقی می کردند. از سوی دیگر علمای مشروعه خواه خاستگاه قانون گذاری را احکام اصیل اسلامی می دانستند و هرگونه تدوین قوانین بشری را بدعت به شمار می آورند. رهیافت علمای مشروطه خواه اثرگذاری مولفه شناخت مقتضیات زمان در تدوین قوانین و تایید نقش غیرمستقیم مردم در تدوین قانون بود.

    کلیدواژگان: مشروطه، قانون، مشروطه خواه، مشروعه خواه، روشنفکران مشروطه
  • فاطمه شاه رضایی، نوذر شفیعی*، حسین دهشیار، حسن شفیعی صفحات 25-53

    این پژوهش در صدد است به این پرسش پاسخ دهد که اتحادیه اروپا در قبال برجام از چه منطق رفتاری تبعیت کرده است؟ به بیان دیگر مبنا و شالوده رفتار اتحادیه اروپا در قبال برجام چیست؟ فرضیه مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی بررسی شده آن است که سیاست خارجی (رفتار) اتحادیه اروپا در قبال برجام، از منطق هنجاری اتحادیه اروپا (حکمرانی خوب، دموکراسی، حقوق بشر، حاکمیت قانون، توسعه اقتصادی، رژیم‏های مهاجرتی و رژیم‏های امنیتی) با هدف تغییر رفتار ایران تبعیت می‏کند. یافته پژوهش حاکی از آن است که در بطن برجام، پتانسیل عمیقی نهفته است که در حوزه رفتارشناسی اتحادیه اروپا نسبت به آن، نقش کلیدی دارد؛ به این معنی که اتحادیه اروپا برای حل مسایل بین‏المللی از یک سو به هنجارسازی مبادرت می‏ورزد و از سوی دیگر از طریق آن هنجارها سیاست خارجی خود را اعمال می‏کند. از این منظر اتحادیه اروپا به برجام به مثابه هنجاری برای تغییر رفتار ایران می‏نگرد و آن را نوعی رژیم هنجاری، مشتمل بر باید و نبایدهایی می‏داند که تنظیم‏کننده رفتار ایران در حوزه هسته‏ای است.

    کلیدواژگان: برجام، قدرت هنجاری اروپا، منطق رفتاری اتحادیه اروپا، رژیم های بین المللی
  • محمدحسین اسماعیلی سنگری*، مائده توکلی صفحات 55-76

    نوع روابط قدرت در خاورمیانه منوط به فهم روابط بازیگران اصلی است که در جهت ایجاد و کنترل هژمون منطقه ای و بین المللی در تلاش بوده اند. نوع کنش و سیاست روسیه به عنوان موثرترین بازیگر اصلی در مسایل و بحران های آسیای غربی به ویژه در بحران سوریه و پس لرزه های آن ضروری و لازم می نماید. در این راستا نوع سیاست ورزی روسیه پرسش ساز است. سوال های اساسی دراین ارتباط این است که: سیاست خاورمیانه ای روسیه در قبال ایران/ ترکیه به عنوان اصلی ترین بازیگران منطقه ای چگونه است؟ و چگونه پوتین توانسته است ترکیه را در کنار ایران وارد دیپلماسی موازنه ای خود نماید؟ پژوهش حاضر این پاسخ را به شکل فرضیه مورد آزمون قرار داده است که پوتین در امتداد نیاز خود در سیاست خاورمیانه ای روسیه به ایجاد توازن قوا بین بازیگران اصلی منطقه ای به ویژه بین ایران/ ترکیه با ایجاد همکاری و درعین حال اعمال محدودیت، استقلال عمل استراتژیک ترکیه/ ایران را شکل داده است و آن را با همکاری ها و موافقت نامه های دو و سه جانبه متوازن می سازد. یافته مقاله نشان می دهد اولا در مسایل آسیای غربی به ویژه در حواشی بحران سوریه نقش و راهبرد روسیه ی پوتین، موثرترین و اساسی ترین راهبرد بوده است. ثانیا در سیاست خاورمیانه ای روسیه سیاست توازن قوا در بین بازیگران اصلی منطقه ای چشمگیر بوده و کارایی دارد. پژوهش حاضر به شکل کیفی و با روش تبیینی- تحلیلی با جمع آوری اطلاعات به طریق اسنادی تحریر شده است.‎

    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، سیاست خاورمیانه ای، روسیه، کنترل، موازنه قوا
  • سید رضا حسینی، زینب امه طلب* صفحات 77-105

    فقه اهل سنت از «انسداد باب اجتهاد» و کلام اهل سنت از جبرباوری اشعری رنج می برد که هر دو در قرن چهارم (هق)، نهادینه شده اند. در قرن بیستم گروهی از اندیشمندان در مصر، الجزایر و مراکش پدیدار شدند که در این دو پارادایم فقهی و کلامی تشکیک نموده اند. آنها قایل به اجتهاد پویا از طریق تاویل در نص، اختیار و ارادهء آزاد انسان، عقلانیت و توجه به مقاصد شریعت و مقتضیات زمانی- مکانی مدرن (این عصری) هستند. علاوه بر متفکران دوره اول اصلاحات  که قایل به مبارزات ضد استعماری علیه تمدن غرب بودند گروهی متاخر از متفکران جهان اهل سنت قایل به تعامل فرهنگی با تمدن غرب هستند، این متفکران تحت تاثیر ناکارآمدی گفتمان "حاکمیت و تکفیر" تلاشی را برای ایجاد مبانی فکری اسلامی جدید شروع کردند. سوال اصلی پژوهش این است راهکار رضوان سید که متعلق به این سنت فکری است برای غلبه بر انسداد فکری و انحطاط جوامع اهل سنت چیست. فرضیه: این دیدگاه  که مستلزم همگرایی با تمدن مدرن جهانی است، در جهت عرفی سازی جامعه دینی، به اصلاحاتی همه جانبه در فقه، حقوق، سیاست و سایر جنبه های زندگی اجتماعی بشر خواهد انجامید.

    نتیجه

    رضوان سید طرفدار نگاه اصلاح طلبانه و قرار دادن هویت اسلامی در ذیل زندگی این جهان و همراهی مسلمانان با پدیدهء جهانی شدن است.  افکار وی، ناشی از ناتوانی های نظاموارهء عقیدتی- ارزشی- فقهی جوامع سنی است و به سایر مذاهب اسلامی از جمله مذهب تشییع قابل تعمیم نیست. رضوان سید و جریان فرهنگی نومعتزله  بنیادگرایانی هستند که فقط در ریشه ها و رویکردها با بنیادگرایان تکفیری متفاوتند.این مقاله با روش کیفی از نوع تحلیل محتوا نگارش یافته است.

    کلیدواژگان: جهان اسلام، رضوان السید، اصلاح گرا، فقه اهل سنت، تمدن اسلامی، جاهلیت
  • محمدرضا عبدالله پور*، محمدحسین حاجیلو صفحات 107-125

    بدنبال شکست داعش در قلمرو ارضی سوریه و عراق ، ایدیولوژی و اهداف ، رهبری و ساختار سازمانی ، استخدام و آموزش افراد جدید ، منابع مالی و راهبردها و تاکتیکهای این گروه ، دستخوش دگرگونی شده است ، چرا که تاکتیکهای جدید نیاز به راهبردهای جدید دارد. استراتژی داعش برای بقاء و رشد ، ترکیبی از اجزاء و عناصر اقتصادی ، سیاسی ، نظامی و اجتماعی است . داعش علیرغم هلاکت رهبرانش ، نابودی قلمرو و زیر ساخت فیزیکی ، کماکان به دلیل خود سامانی مالی ، استخدام نیرو از طریق فضای مجازی و علاقه مندی و حس همدردی  عشایر محدودی در استانهای غرب و شمالغرب عراق و شرق سوریه ، کماکان یک شبکه منسجم است که با تغییر رویکردها در صدد انسجام بخشی به این تشکیلات است.  این پژوهش ،سیر تحول راهبردهای نظامی ، امنیتی و چرخه سیاستگذاری امنیتی این گروه تروریستی را با توجه به ایدیولوژی این گروه را با روش تحلیلی / توصیفی، ترسیم می نماید که نتایج تحقیق نیز که تغییر رویکردهای امنیتی این گروه  است ،  ، موید اثبات فرضیه پژوهش خواهد بود .

    کلیدواژگان: شیفت پارادیماتیک، جنگهای نامتقارن، داعش، راهبرد نظامی، راهبرد امنیتی
  • محسن بیات*، ابراهیم طاهری صفحات 127-154

    «معامله قرن» مهمترین سیاست دولت ترامپ در مورد  منازعه اسراییلی-فلسطینی بود که پرسشهای مهمی در مورد آن وجود دارد: این طرح چه ویژگیهای دارد؟ آیا طرح معامله قرن میتواند طولاتی ترین منازعه معاصر در خارومیانه را حل کند؟ در این مقاله با تکیه بر «آینده پژوهی» و روش سناریونگاری، تلاش شده محتمل ترین سناریو برای طرح معامله قرن بررسی شود. فرضیه مقاله این است که «طرح معامله قرن به علت عدم درک ماهیت منازعه فلسطینی-اسراییلی، بی توجهی به دغدغه های اساسی فلسطینیها و ایجاد یک دولت بدون حاکمیت برای آنها، محکوم  به شکست است.» معامله قرن پتانسیلی برای محوریت مذاکرات صلح ندارد اما باید توجه داشت که مهمترین هدف طرح، مشروعیت دادن به وضعیت موجود در سرزمینهای اشغالی است. با این حال، شدت گرفتن اقدامات نامشروع اسراییل برای ضمیمه سازی سرزمینی، شهرک سازیها، افزایش رایزنی با کشورهای عربی محافظه کار با هدف فشار فزاینده بر فلسطینیها و حاکمیت زدایی از حکومت خودگردان، محتمل ترین سناریو این طرح است.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، فلسطین، صلح، طرح اسرائیل بزرگ، معامله قرن
  • داریوش روحانی، ارمین امینی*، علیرضا ازعندی صفحات 155-178

    پژوهش حاضر باهدف، بررسی عوامل موثر سیاستگذاری فرهنگی در گردشگری که می توانددرهمگرایی و وحدت جهان اسلام نقش ایفا کند،تدوین شده است. روش شناسی پژوهش حاضر از نوع آمیخته می باشد. ابزار گرد آوری داده در بخش کیفی مبتنی مصاحبه ودر بخش کمی مبتنی بر پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت.جامعه آماری بخش کیفی، خبرگان و سیاستگذاران وزارت میراث فرهنگی وگردشگری و صنایع دستی بوده اند که با روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی انتخاب و با آن ها مصاحبه آزاد و نیمه ساخت یافته انجام گرفت. جامعه آماری بخش کمی، مدیران ،کارمندان و سیاستگذاران شاغل در وزارت میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی بودند که تعداد آنها 135تن برآورد گردید که بهصورتتمامشمار 135 پرسشنامه بین آنها توزیع گردید که در نهایت  116 پرسشنامه تکمیل شده مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. پس از تایید روایی و پایایی تحقیق و طراحی مدل مبتنی بر مصاحبه . به تحلیل داده ها در قسمت کیفی و سپس اجرای مدل طراحی شده در بحش کمی پرداخته شد. نتایج آزمون  نشان دادکه رابطه بین چهار متغیر مستقل این تحقیق یعنی عامل تنوع جاذبه ، عامل فرهنگی ، عامل حقوقی و قانونی وعامل مدیریتی با متغیر وابسته توسعه گردشگری رابطه همبستگی معناداری در سطح 001/ 0داشته است به بیان دیگر این عوامل می تواند نقش موثر و تاثیر گذاری در توسعه صنعت گردشگری فرهنگی در وحدت جهان اسلام داشته باشد.

    کلیدواژگان: جهان اسلام، گردشگری فرهنکی، سیاست گذاری فرهنگی، توسعه
|
  • Naser Jamalzadeh, Masod Nadafan*, Alireza Beigi Pages 1-24

    The origins of some of the current legal and political structures of the Islamic Republic of Iran go back to the Constitutional Revolution. Some of the important themes that make up the legal and political structure of the country are rooted in the constitution and the thought of the elites of that period. Therefore, the issue of the present study is the explanation of the law as one of the most important constitutional concepts in the thought and opinions of the political elites of that period. Explaining this issue can lead to a proper understanding of the provisions of many existing laws, it is important in this regard. It is also necessary in that it can contribute to the pathology of much of the research literature of the period. The main question of the research is what mental image of the law do the elites of the constitutional period have? And the sub-question of the research is that from what origin and source did they receive this concept? It also aims to contribute to the richness of research in the field of important constitutional topics. A combined descriptive-analytical and comparative method has been used to achieve this research goal. The general finding of the research is that despite the common chapter of the efforts of scholars and intellectuals to solve the problem of backwardness in Iran, their different mental image of constructing the concept of law has caused a unique activism. Intellectual constitutionalists, applying human-centered principles, demanded that the sharia should not interfere in politics. On the other hand, the comprehensionists, understanding the norms of Iranian society, sought to enforce Western laws through the direct action of the people in formulating laws and reducing conflict with Islamic teachings. In contrast to separatists, separatist intellectuals blamed Islamic teachings for the country's lack of progress and saw human rights as drivers of development. On the other hand, legitimate scholars considered the origin of legislation to be the original Islamic rules and considered any formulation of human laws as heresy. The approach of constitutionalist scholars was to influence the component of recognizing the requirements of the time in drafting laws and confirming the indirect role of the people in drafting the law.

    Keywords: Constitutionalists, law, constitutionalists, legitimists, constitutional intellectuals
  • Fatemeh Shahrezaei, Nozar Shafiee*, Hussein Daheshiar, Hasan Shafiee Pages 25-53

    This research study seeks to explain the kind of behavioral logic that the European :union: has been following towards the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). In other words: What is the basis of the EU's attitude towards JCPOA? The hypothesis of the article, which has been developed descriptively-analytically, is that the EU foreign policy (behavior) towards JCPOA follows from the normative logic of the EU (good governance, democracy, human rights, rule of law, economic development, immigration regimes and Security regimes) with the aim of changing Iran's behavior. Therefore, the research findings indicate a deep-seated potential at the core of JCPOA, which plays a key role in the pattern of behavior of the European :union:; This means that the European :union:, on the one hand, takes action to create norms to solve international issues and, on the other hand, implements its foreign policy through these norms. From this perspective, the European union؛ views the JCPOA as a norm to change Iran's behavior and considers it as some kind of normative regime that includes the rules in order to regulate Iran's behavior in the nuclear field.

    Keywords: The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), European normative power, Behavioral logic of the European Union, International regimes
  • Mohammad Hossein Esmali Sangari*, Maedeh Tavakoli Pages 55-76

    The nature of power relations in the Middle East depends on understanding the relations of the main actors who have sought to establish and control regional and international hegemony. The type of action and policy of Russia as the most effective major player in the issues and crises of West Asia, especially in the Syrian crisis and its aftershocks, is necessary. In this regard, the type of Russian politics is questionable. The key questions in this regard are: What is Russia's Middle East policy towards Iran / Turkey as the main regional actors? And how has Putin been able to bring Turkey into its balanced diplomacy alongside Iran? The present study tests the answer in the form of a hypothesis that Putin, in line with his need for Russian Middle East policy to strike a balance of power between key regional actors, especially Iran / Turkey, by establishing cooperation while restricting the independence of Turkey / Iran strategic action. And balances it with bilateral and trilateral cooperation and agreements. The findings of the article show that, first of all, in the issues of West Asia, especially in the margins of the Syrian crisis, Putin's role and strategy have been the most effective and fundamental strategy. Secondly, in Russia's Middle East policy, the policy of balance of power among the main actors in the region is significant and effective. The present study has been written qualitatively and with an explanatory-analytical method by collecting information through documents.

    Keywords: Turkey, Iran, Middle East politics, Russia, Control, Balance of Power
  • Seyedreza Hoseini, Zeinab Ometalab* Pages 77-105

    Sunni jurisprudence suffers from "obstruction of the door of ijtihad" and Sunni theology suffers from Ashchr('39')arite determinism, both of which were institutionalized in the fourth century AH. In the twentieth century, a group of thinkers emerged in Egypt, Algeria and Morocco who doubted these two jurisprudential and theological paradigms. They believe in dynamic ijtihad through interpretation in the text, human free will, rationality and attention to the purposes of the Sharichr('39')a and the requirements of modern (modern) space-time. In addition to the early reformers who believed in anti-colonial struggles against Western civilization, a later group of Sunni thinkers in the world believed in cultural interaction with Western civilization. New started. Rezvan Seyyed can be considered as belonging to this intellectual tradition. He is in favor of a reformist view and placing the Islamic identity under the life of this world and the association of Muslims with the phenomenon of globalization. Hence, he is close to Francis Fukuyamachr('39')s view of the end of history (ideologies). Because he also wants all indigenous and regional cultures to live under the dominant and pervasive culture or ideology of liberal democracy.

    Keywords: Islamic World, Rezvan Al-Sayyid, Reformist, Sunni Jurisprudence, Islamic Civilization, Ignorance, Islamic Awakening Movement
  • Mohamadreza Abdolapor*, Mohammadhosein Hajiloo Pages 107-125

    Following the defeat of ISIS in the territory of Syria and Iraq, the ideology and goals, leadership and organizational structure, recruitment and training of new people, financial resources and strategies and tactics of this group have changed, because new tactics require new strategies. ISIL's strategy for survival and growth is a combination of economic, political, military and social components. Despite the deaths of its leaders, the destruction of its territory and physical infrastructure, ISIL is still a cohesive network with Changing approaches seek to integrate these organizations. This study traces the evolution of military, security strategies and security policy cycle of this terrorist group according to the ideology of this group by analytical / descriptive method. will be .

    Keywords: Paradigm shift, Asymmetric wars, ISIL, Military strategy, Security strategy
  • Mohsen Bayat*, Ebrahim Taheri Pages 127-154

    The "deal of the century" was the Trump administration's most important policy on the Israeli-Palestinian conflict, and there are important questions about it: What are the features of this plan? Can the Century Deal Plan Resolve the Longest Contemporary Controversy in the Middle East? In this article, relying on "futures research" and scenario planning method, the most probable scenario for the transaction plan of the century is examined. The hypothesis of the article is that "the deal of the century is doomed to failure due to the lack of understanding of the nature of the Palestinian-Israeli conflict, ignoring the basic concerns of the Palestinians and creating a state without sovereignty for them." The Century Deal has no potential for centralizing peace negotiations, but it should be noted that the most important goal of the plan is to legitimize the status quo in the occupied territories. However, the most probable scenario is the escalation of Israel's illegitimate actions to annex territories, settlements, increase consultations with conservative Arab countries with the aim of increasing pressure on the Palestinians and de-ruling the Palestinian Authority.

    Keywords: Middle East, Palestine, Peace, the Plan of Great Israel, The Century Deal
  • Dariush Rohani Lashkariani, Armin Amini*, Alireza Azghangy Pages 155-178

    The aim of this study was to investigate the effective factors of cultural policy in tourism that can play a role in the integration and unity of the Islamic world. The methodology of the present study is mixed. Data collection tools were based on interviews in the qualitative section and based on a researcher-made questionnaire in the quantitative section. The statistical population of the qualitative section was the experts and policy makers of the Ministry of Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts. They conducted free and semi-structured interviews. The statistical population of the quantitative section was managers, employees and policy makers working in the Ministry of Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts, whose number was estimated to be 135, and 135 questionnaires were distributed among them, and finally 116 completed questionnaires were analyzed. After confirming the validity and reliability of the research and design of the interview-based model. The data were analyzed qualitatively and then the designed model was implemented in quantitative terms. The test results showed that the relationship between the four independent variables of this study, namely the factor of attraction diversity, cultural factor, legal factor and management factor with the dependent variable of tourism development had a significant correlation at the level of 0.001. In other words, these factors can play an effective role. Invest in the development of the cultural tourism industry in the unity of the Islamic world.

    Keywords: Islamic world, cultural tourism, cultural policy, development